Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας (Π.Μ.Σ.Ε.Ψ.), κατεύθυνση Κλινικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας είναι η εμβάθυνση και εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία, σε επίπεδο θεωρητικής κατάρτισης, πρακτικής και έρευνας. Συγκεκριμένα, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Κλινικής Ψυχολογίας έχει στόχο να εκπαιδεύσει τις/τους εκπαιδευόμενες/ους να λειτουργήσουν ανεξάρτητα ως κλινικοί ψυχολόγοι στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι κατά την αποφοίτησή τους οι φοιτήτριες/τές της κατεύθυνσης Κλινικής Ψυχολογίας πρέπει να μπορούν να δράσουν αυτόνομα ως κλινικοί ψυχολόγοι σε όλα τα βασικά πεδία εφαρμογής της κλινικής ψυχολογίας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η ψυχολογική εκτίμηση, η ψυχολογική θεραπεία, η πρόληψη και η παρέμβαση σε κοινοτικό επίπεδο και η σε βάθος επιστημονική έρευνα. Στο πρόγραμμα καλλιεργείται μια διευρυμένη οπτική για την αιτιότητα των ψυχολογικών προβλημάτων που παρουσιάζουν οι πελάτες, με ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά τα κοινωνικά προβλήματα και πώς αυτά επηρεάζουν την ψυχολογία του ατόμου.
Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας (Π.Μ.Σ.Κ.Ν.), κατεύθυνση Κλινικής Νευροψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας είναι η διαγνωστική εκτίμηση και γνωστική αποκατάσταση νοητικών δυσλειτουργιών σε άτομα με πάθηση (νευρολογικής, ψυχιατρικής ή άλλης αιτιοπαθογένειας ή τραυματισμό) που επηρεάζει τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Βασίζεται σε γνώσεις ψυχολογίας, ψυχοπαθολογίας, λειτουργίας του ανθρώπινου νευρικού συστήματος, νευροεπιστήμης, στατιστικής, ψυχομετρίας. και γενικής παθολογίας. Περιλαμβάνει την περιγραφή και διερεύνηση του προτύπου συμπεριφοράς και το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων γνωστικής αποκατάστασης. Στόχοι είναι η διάγνωση και η φροντίδα, όπως επίσης και ο προσδιορισμός της διαταραχής και της εγκεφαλικής οργάνωσης. Όσο διευρύνεται ο ρόλος της κλινικής νευροψυχολογικής εκτίμησης, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής λειτουργίας κλινικών και νοσοκομείων όπου νοσηλεύονται άτομα με δυσλειτουργία ή βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος και που δεν περιορίζεται μόνο σε νευροχειρουργικές, νευρολογικές και ψυχιατρικές κλινικές. Ως εκ τούτου, έχει τραβήξει το ενδιαφέρον αυξανόμενου αριθμού φοιτητών στην Ελλάδα και διεθνώς που αναζητούν εκπαίδευση στην εξειδίκευση αυτή. Το εκπαιδευτικό πρότυπο του Π.Μ.Σ. βασίζεται εξίσου στην ακαδημαϊκή και την επαγγελματική κατάρτιση και συμπεριλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση υπό την εποπτεία έμπειρων κλινικών νευροψυχολόγων. Οι απόφοιτοι θα μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του κλινικού νευροψυχολόγου αυτόνομα και σε ιδιωτικούς και σε δημόσιους φορείς (νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα, υπηρεσίες υγείας, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά.) και να διδάσκουν σε κύκλους μαθημάτων ή επιμορφωτικά σεμινάρια για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας (π.χ. ιατρούς, λογοθεραπευτές)
Το Π.Μ.Σ. περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα με αντικείμενο κλινικές δεξιότητες στη διαγνωστική εκτίμηση και παρέμβαση, γνώση ψυχομετρίας, και στατιστική. Περιλαμβάνει, επίσης, μαθήματα επιλογής που επιτρέπουν μεγαλύτερη εμβάθυνση σε (α) θέματα παρέμβασης, (β) ζητήματα που αφορούν την εκτίμηση και/ή παρέμβαση σε ειδικούς πληθυσμούς, και γ) θέματα που αφορούν την αποκατάσταση. Ανάλογα με την επιλογή των μαθημάτων διαμορφώνεται το προφίλ των σπουδών του μεταπτυχιακού φοιτητή σύμφωνα με τους μαθησιακούς του στόχους. Πρακτική εποπτευόμενη άσκηση.
Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας (Π.Μ.Σ.Κ.Ν.), κατεύθυνση Σχολικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας είναι η εκπαίδευση ψυχολόγων σε σύγχρονες μεθόδους έρευνας, αξιολόγησης και κλινικών εφαρμογών στο χώρο του σχολείου. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος σπουδών συνδυάζονται οι βασικές αρχές της αναπτυξιακής, κλινικής, εκπαιδευτικής και συμβουλευτικής ψυχολογίας για την εκτίμηση και την αντιμετώπιση των μαθησιακών, συμπεριφορικών, κοινωνικών και συναισθηματικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, οι έφηβοι και οι οικογένειές τους. Επιπλέον, το πρόγραμμα εστιάζεται στην προαγωγή των μαθησιακών αποτελεσμάτων όλων των μαθητών/ριών μέσα από τη στήριξη των εκπαιδευτικών, του σχολείου και των γονέων αξιοποιώντας τα σύγχρονα ευρήματα της εκπαιδευτικής και της σχολικής ψυχολογίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από υποχρεωτικά μαθήματα και μαθήματα επιλογής, όπως δυσκολίες μάθησης και συμπεριφοράς, ψυχολογική αξιολόγηση, ζητήματα ανάπτυξης, σύγχρονα θέματα εκπαιδευτικής και σχολικής ψυχολογίας, προσεγγίσεις στην ψυχοπαθολογία (και στη θεραπεία) παιδιών και εφήβων, βασικές κλινικές δεξιότητες και δεξιότητες συμβουλευτικής, παρεμβάσεις σε οργανισμούς, μεθοδολογία έρευνας και στατιστική. Επίσης, υποχρεωτική είναι η εκπόνηση ερευνητικής διπλωματικής εργασίας καθώς και η εποπτευόμενη πρακτική άσκηση των φοιτητών/τριών σε χώρους που ανταποκρίνονται στο αντικείμενο των σπουδών και συμβαδίζουν με τη φιλοσοφία του Προγράμματος. Στόχο αποτελεί η εκπαίδευση ψυχολόγων-μελλοντικών επαγγελματιών σύμφωνα με το μοντέλο του επιστήμονα-κλινικού, οι οποίοι θα είναι σε θέση να προάγουν ένα ολιστικό μοντέλο δράσεων και εφαρμογών στη σχολική κοινότητα. Ενδεικτικά, το μοντέλο αυτό λαμβάνει υπόψη πολλαπλούς και πολυεπίπεδους διαδραστικούς παράγοντες στην ανάπτυξη και λειτουργικότητα των παιδιών/εφήβων, δίνει έμφαση στην πρόληψη, τις διεπιστημονικές συνεργασίες, τις δια-πολιτισμικές δεξιότητες, τη δεοντολογική συμπεριφορά και την προαγωγή της συνεργασίας του σχολείου με την οικογένεια.