
Φώλια Βασιλική
Η Βασιλική Φώλια είναι απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Γνωστική Νευροεπιστήμη από το Radboud University, Ολλανδία. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή το 2013 στο τμήμα της Κλινικής Γνωστικής Νευροεπιστήμης του Karolinska Institutet στη Σουηδία. Εργάσθηκε ως ερευνήτρια (2004-2016) στο Max Planck Institute for Psycholinguistics και στο Donders Center for Cognitive Neuroimaging. Από το 2009-2012 διορίστηκε Επίκουρη και μετέπειτα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (2013-2018) στο Amsterdam University of Applied Sciences (AUAS). Από το 2016-2018 επιτέλεσε Επικεφαλής της Έρευνας στις επιστήμες υγείας στο εν λόγω πανεπιστήμιο. Από το 2021 είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντάσσονται στον χώρο της Νευροψυχολογίας της Γλώσσας και τη μελέτη της γλωσσικής εκμάθησης και επεξεργασίας καθώς και των λοιπών γνωστικών λειτουργιών που εμπλέκονται στη γλώσσα (άδηλη μάθηση κλπ.) μέσω συμπεριφορικών, νευροφυσιολογικών και νευροαπεικονιστικών μεθόδων.
Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της Νευροψυχολογίας της Γλώσσας και τη μελέτη της γλωσσικής εκμάθησης και επεξεργασίας καθώς και των γνωστικών λειτουργιών που εμπλέκονται στη γλώσσα. Όλα τα παραπάνω μελετώνται σε ένα ευρύ φάσμα πληθυσμών, αυτό των ενηλίκων και παιδιών καθώς και κλινικών πληθυσμών με νευροεκφυλιστικές νόσους (π.χ., άνοια), ή μαθησιακές δυσκολίες (π.χ., δυσλεξία). Για τη διερεύνηση της γλώσσας χρησιμοποιώ ένα συνδυασμό ψυχολογικών-ερευνητικών μεθόδων, που προέρχονται από τη νευροψυχολογία και το πεδίο των νευροεπιστημών. Αναλυτικότερα, οι μέθοδοι περιλαμβάνουν τη γλωσσική νευροψυχολογική αξιολόγηση, τη χρήση γνωστικών-υπολογιστικών μοντέλων, τις τεχνικές απεικόνισης και τις τεχνικές ηλεκτροφυσιολογίας και άλλων συμπεριφορικών μεθόδων, όπως η οφθαλμική ιχνηλάτηση.
2023 – σήμερα: Πρόγραμμα «AIME-CS: Accessible, Interactive, Meaningful and Empowering Cognitive Stimulation», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Porto, Πορτογαλία. Μελέτη της σημασιολογικής ικανότητας της τρίτης ηλικίας. (Χρηματοδότηση FCT: The Foundation for Science and Technology, Technology and Higher Education in Portugal, Ministry of Science, Portugal).
2020 – σήμερα : Πρόγραμμα «Time2Read: Links between time perception and reading skills. Investigation via EEG and eye tracking» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Porto, Πορτογαλία. Μελέτη της επίδρασης του ρυθμού και της οπτικής επεξεργασίας στην ανάγνωση σε παιδιά με δυσλεξία (συμπεριφορική, οπτική ιχνηλάτηση και ηλεκτροεγκεφαλογραφική καταγραφή). (Χρηματοδότηση FCT: The Foundation for Science and Technology, Technology and Higher Education in Portugal, Ministry of Science, Portugal).