Podcasts


Στο πρώτο podcast συμμετέχουν η κ. Βασιλική Δεληγιάννη-Κουϊμτζή, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας στο αντικείμενο «Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης» και η κ. Χριστίνα Αθανασιάδου, Καθηγήτρια στο αντικείμενο «Συμβουλευτική Ψυχολογία» και Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας. 

Η κ. Βασιλική Δεληγιάννη-Κουϊμτζή ασχολήθηκε με την έρευνα και τη διδασκαλία των κοινωνικών ανισοτήτων και των διακρίσεων, της εμπλοκής του φύλου στην εκπαίδευση, των φεμινιστικών προσεγγίσεων στην επιστήμη γενικά και την επιστήμη της ψυχολογίας ειδικότερα, καθώς και των σπουδών παιδικής  και νεανικής ηλικίας. Έχει εκπονήσει σειρά ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους σε θεματικές που άπτονται των παραπάνω επιστημονικών ενδιαφερόντων και σε συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και φορείς της κεντρικής διοίκησης (όπως είναι το Υπουργείο Παιδείας, η  Γενική Γραμματεία Ισότητας και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας), ή με φορείς της τοπικής κοινότητας (όπως για παράδειγμα, τα σχολεία και οι υπηρεσίες των Δήμων). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, καθώς και βιβλία στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Η κ. Χριστίνα Αθανασιάδου υπηρετεί στο Τμήμα Ψυχολογίας από το 2006, ενώ η έρευνα, η διδασκαλία και οι δημοσιεύσεις της επικεντρώνονται στις εφαρμογές της συμβουλευτικής ψυχολογίας στη σχολική κοινότητα, καθώς και σε θέματα έμφυλων ταυτοτήτων, έμφυλων σχέσεων και διακρίσεων φύλου. Έχει συμμετάσχει σε πολλά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και προγράμματα κατάρτισης με θέμα το σχολικό και ηλεκτρονικό εκφοβισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ανεργία των νέων, την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική παρενόχληση και την ισότητα των φύλων στον χώρο της Εκπαίδευσης. Διετέλεσε για πολλά χρόνια Συντονίστρια του Κλάδου Συμβουλευτικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και της Επιστημονικής Επιτροπής του Παιδικού Κέντρου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι κυρίες Β. Δεληγιάννη – Κουϊμτζή και Χρ. Αθανασιάδου συζητούν σχετικά με την ιστορία του Τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ. από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα.

Επίσης, αναφέρονται σε θέματα γυναικείων σπουδών και ισότητας φύλων, όπως αυτά εξελίχθηκαν τόσο στην έρευνα όσο και στο χώρο της ακαδημίας.

album-art

00:00
Available now on:

Στο podcast αυτό συμμετέχουν η κ. Ευθυμία (Έφη) Συγκολλίτου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας στο γνωστικό αντικείμενο «Σχολική και Περιβαλλοντική Ψυχολογία» και η κ. Ελευθερία Γωνίδα, Καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο «Εκπαιδευτική Ψυχολογία και Ανθρώπινη Ανάπτυξη».

Η κ. Ευθυμία Συγκολλίτου ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και την έρευνα στα πεδία της Σχολικής Ψυχολογίας, των Διαγνωστικών Μεθόδων και της Περιβαλλοντικής Ψυχολογίας. Το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στη μελέτη της έννοιας του εαυτού σε παιδιά και εφήβους και στη σχέση της με τη μάθηση και την επίδοση, στο σχολικό εκφοβισμό και τον κυβερνοεκφοβισμό, στην αξιολόγηση των μαθησιακών δυσκολιών και στην επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στην ψυχική ευεξία. Έχει συμμετάσχει σε πολλά χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά περιοδικά, καθώς και βιβλία στην ελληνική γλώσσα. Έχει εποπτεύσει πλήθος διπλωματικών εργασιών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου και μεγάλο αριθμό διδακτορικών διατριβών, ενώ υπήρξε για πολλά χρόνια σύμβουλος σπουδών στο Τμήμα Ψυχολογίας και ακαδημαϊκή σύμβουλος για αλλοδαπούς φοιτητές και φοιτήτριες στο Α.Π.Θ.. Διετέλεσε Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας, για πολλά έτη Διευθύντρια του Τομέα Εξελικτικής και Σχολικής Ψυχολογίας και Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Σχολικής και Εξελικτικής Ψυχολογίας, ενώ συμμετείχε σε πολλές επιτροπές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθ’ όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής της σταδιοδρομίας (π.χ., Επιτροπή Σπουδών, Ολομέλεια Επιτροπής Ερευνών, Συμβούλιο Περιβάλλοντος, Επιτροπή Δεοντολογίας Έρευνας, Επιτροπή Υποστήριξης Φοιτητών, Επιτροπή Οργάνωσης Φοιτητικής Εβδομάδας, κτλ.). Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του ΔΣ του ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. και στη συνέχεια του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Ψ.Ε.) και Συντονίστρια του Κλάδου Σχολικής Ψυχολογίας της ΕΛ.Ψ.Ε.. Είναι Πρόεδρος των Ομότιμων Καθηγητών/ριών Α.Π.Θ.

Η κ. Ελευθερία Γωνίδα υπηρετεί στο Τμήμα Ψυχολογίας από το 2001. Ασχολείται με τη διδασκαλία και την έρευνα στα πεδία της Εκπαιδευτικής, της Αναπτυξιακής και της Σχολικής Ψυχολογίας. Το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στη μάθηση και τη διδασκαλία μέσα από μία αναπτυξιακή οπτική και, ειδικότερα, στις ψυχολογικές διεργασίες σε συνθήκες σχολικής/ακαδημαϊκής επίτευξης με στόχο τη διαμόρφωση ευνοϊκών περιβαλλόντων μάθησης για την προαγωγή των μαθησιακών αποτελεσμάτων και της ψυχοκοινωνικής προσαρμογής παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων. Τα αποτελέσματα των ερευνών της έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους και έχουν παρουσιασθεί σε πολλά ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Είναι Συ-Διευθύντρια Έκδοσης της διεθνούς επιστημονικής σειράς ‘Advances in Motivation and Achievement Series’ και μέλος συντακτικών συμβουλίων διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Είναι Υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright (University of Michigan, Ann Arbor, 2012), Πρόεδρος των Υποτρόφων Fulbright Βορείου Ελλάδος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου για τη Διδασκαλία και τη Μάθηση (ΚΕ.ΔΙ.ΜΑ) του Α.Π.Θ., Συντονίστρια Erasmus του Τμήματος Ψυχολογίας από το 2001 και μέλος της Επιτροπής για την Ισοτιμία, τη Διαφορετικότητα και τη Συμπερίληψη του Τμήματος Ψυχολογίας. Διέτελεσε εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της European Association for Research on Learning and Instruction (EARLI, 2019-2023), Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Α.Π.Θ., Μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Α.Π.Θ. και Μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Α.Π.Θ..

Οι Καθηγήτριες Ευθυμία Συγκολλίτου και Ελευθερία Γωνίδα συζητούν σχετικά με την ιστορία του Τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ. από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα.

Διδασκαλία, έρευνα και διοίκηση στο Τμήμα Ψυχολογίας και στο Α.Π.Θ. μέσα από την οπτική της κ. Συγκολλίτου: Lessons to learn

album-art

00:00
Available now on:

Παραγωγή
Εργαστήριο Ηλεκτρονικών ΜΜΕ – ΑΠΘ, 2024.
https://e-media.jour.auth.gr/

Εγγραφή και τεχνική επεξεργασία

Γεώργιος Καλλίρης
Kαθηγητής – Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ

Γεώργιος Κολιός
Ε.Τ.Ε.Π. Πληροφορικής – Τμήμα Ψυχολογίας