Το συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) πιστοποίησε ότι το Προγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ. συμμορφώνεται πλήρως (fully compliant) με τις αρχές του Προτύπου Ποιότητας ΠΠΣ της ΕΘΑΑΕ και τις Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ESG 2015) για το επίπεδο σπουδών 6 του Εθνικού και ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Απόφαση Πιστοποίησης Τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ
Final Accreditation Report UGP Department of Psychology AUTH

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, μετά από εισήγηση της ΜΟΔΙΠ-ΑΠΘ (συνεδρίαση με αριθμό 23/28-2-2019) στη συνεδρίασή της με αριθμό 2981/7-3-2019 προσδιόρισε την Πολιτική Ποιότητας του Ιδρύματος ως εξής:
- Συνεχής βελτίωση της ποιότητας στην εκπαίδευση και την έρευνα.
- Συνεχής βελτίωση της ποιότητας των διαδικασιών και των υπηρεσιών του ΑΠΘ.
- Συνεχής βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της ποιότητας ζωής στο ΑΠΘ.
- Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.
- Ανάδειξη στην κοινωνία, στην πολιτεία, αλλά και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα του έργου που συντελείται στο ΑΠΘ.
Η πολιτική ποιότητας πραγματοποιείται με:
- τη δέσμευση για συμμόρφωση με το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο του Ιδρύματος
- τη θέσπιση, ανασκόπηση, επανασχεδιασμό και επαναπροσδιορισμό των στόχων της διασφάλισης ποιότητας, οι οποίοι εναρμονίζονται πλήρως με τη στρατηγική του Ιδρύματος.
Η πολιτική αυτή υποστηρίζει κυρίως:
- την οργάνωση του εσωτερικού συστήματος διασφάλισης ποιότητας
- την ανάληψη των ευθυνών της ηγεσίας του Ιδρύματος, των Τμημάτων και άλλων λειτουργικών μονάδων, των μελών του προσωπικού και των φοιτητών, καθώς και τον ρόλο που τους αναλογεί σχετικά με τη διασφάλιση ποιότητας
- τη διαφύλαξη των ακαδημαϊκών αρχών, της δεοντολογίας, την αποτροπή των διακρίσεων, την ενθάρρυνση της συμμετοχής εξωτερικών φορέων στη διασφάλιση ποιότητας
- τη συνεχή βελτίωση της μάθησης και της διδασκαλίας, της έρευνας και της καινοτομίας
- τη διασφάλιση ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών και τη συμμόρφωσή τους με το ειδικό πρότυπο της ΑΔΙΠ
- την αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών και την ανάπτυξη και διατήρηση των υποδομών
- τη διάθεση και αποτελεσματική διαχείριση των αναγκαίων πόρων για τη λειτουργία του Ιδρύματος
- την ανάπτυξη και ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού.
Περισσότερες πληροφορίες για την Πολιτική Ποιότητας, μπορείτε να βρείτε στην Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) αποσκοπεί στην παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης και στην προαγωγή της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στο πεδίο της Ψυχολογίας, καθώς και στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που θα προάγει την ανάπτυξη και την ευζωία των μελών του. Για το σκοπό αυτό, το Τμήμα Ψυχολογίας διαμορφώνει, βελτιώνει και ελέγχει τις διαδικασίες εκείνες που εξασφαλίζουν την εφαρμογή της Πολιτικής Ποιότητας που έχει τεθεί, υιοθετώντας τις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.
Η Πολιτική Ποιότητας του Τμήματος, αναπτύσσεται στους ακόλουθους τέσσερις άξονες:
- Υψηλή στάθμη και ποιότητα προπτυχιακών σπουδών Ψυχολογίας, σύμφωνα με διεθνή κριτήρια.
- Ανάπτυξη έρευνας υψηλού επιπέδου και σύνδεσή της με το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ).
- Ανάπτυξη της εξωστρέφειας του Τμήματος σε ιδρυματικό, τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
- Ανάπτυξη υψηλού επιπέδου υποδομών, λειτουργιών και υπηρεσιών.
Η πολιτική ποιότητας που ακολουθεί το Τμήμα Ψυχολογίας είναι εναρμονισμένη με την Πολιτική Ποιότητας του Α.Π.Θ. (επικυρωμένη από την υπ. αριθμ. 2981/7-3-19 Συνεδρίαση της Συγκλήτου), η οποία αποτυπώνεται στους ακόλουθους άξονες:
- Τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας στην εκπαίδευση και την έρευνα.
- Την ανάδειξη του έργου που συντελείται στο Α.Π.Θ. στην κοινωνία, την πολιτεία αλλά και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
- Τη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών και υπηρεσιών του Α.Π.Θ.
- Τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την ποιότητα ζωής.
- Τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.
Η Πολιτική Ποιότητας του Τμήματος Ψυχολογίας διασφαλίζεται με:
- Τη θέσπιση στόχων ποιότητας, οι οποίοι συνοδεύονται από συγκεκριμένους, μετρήσιμους δείκτες παρακολούθησης και εναρμονίζονται πλήρως με τη στρατηγική του Τμήματος αλλά και του Α.Π.Θ.
- Την ενημέρωση και την ενθάρρυνση της συμμετοχής όλων των μελών του προσωπικού και των φοιτητών/τριών στη διασφάλιση ποιότητας και την ανάληψη ευθυνών στο ρόλο που τους αναλογεί
- Την ενημέρωση και συνεργασία με την ηγεσία και τις λειτουργικές μονάδες του Ιδρύματος
- Τον τακτικό έλεγχο και τυχόν αναγκαίο επαναπροσδιορισμό των στόχων μέσα από τυπικές διαδικασίες [π.χ., Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜΕΑ), Συνέλευση Τμήματος] αλλά και άτυπες (π.χ., διεθνείς κατατάξεις Τμήματος, εναρμόνιση με οδηγίες σχετικών επιστημονικών φορέων)
- Τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.
Σχεδιασμός και η υλοποίηση της Πολιτικής Ποιότητας του Τμήματος Ψυχολογίας
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της Πολιτικής Ποιότητας του Τμήματος Ψυχολογίας πραγματοποιείται με τη συνεργασία των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ), Ειδικού Τεχνικού και Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ), Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ), του διοικητικού προσωπικού, των φοιτητών/τριών και των οργάνων διοίκησης του Τμήματος.
Η ΟΜΕΑ του Τμήματος Ψυχολογίας σε συνεργασία με τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του Α.Π.Θ. έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή της Πολιτική Ποιότητας του Τμήματος.
Η Πολιτική Ποιότητας πραγματοποιείται με τη δέσμευση για συμμόρφωση με το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο του Ιδρύματος και με την ανασκόπηση, επανασχεδιασμό και επαναπροσδιορισμό των στόχων διασφάλισης ποιότητας, σύμφωνα με τη στρατηγική του Ιδρύματος.
Το Τμήμα Ψυχολογίας δεσμεύεται να υλοποιεί τους στρατηγικούς στόχους που έχουν τεθεί και να προσδιορίζει με ποιον τρόπο και μέσα από ποιες διαδικασίες αυτοί θα υλοποιούνται και με ποιον τρόπο θα αξιολογείται η πορεία επίτευξής τους. Οι στρατηγικοί στόχοι, το πρόγραμμα επίτευξής τους και το σχέδιο δράσης αποτελούν σημεία αναφοράς για όλες τις λειτουργίες του Τμήματος.
Έκθεση Αυτοαξιολόγησης 2021-2022
Έκθεση Αυτοαξιολόγησης 2020-2021
Έκθεση Αυτοαξιολόγησης 2019-2020
Έκθεση Αυτοαξιολόγησης 2018-2019
Έκθεση Αυτοαξιολόγησης 2017-2018
Έκθεση Αυτοαξιολόγησης 2016-2017
Έκθεση Αυτοαξιολόγησης 2015-2016
Έκθεση Αυτοαξιολόγησης 2014-2015
Έκθεση Αυτοαξιολόγησης 2013-2014
Απογραφική Έκθεση 2010-2011
Απογραφική Έκθεση 2010-2011(αρχείο zip)
Απογραφική Έκθεση 2009-2010
Απογραφική Έκθεση 2009-2010 Παράρτημα (αρχείο zip)
Απογραφική Έκθεση 2009-2010
Απογραφική Έκθεση 2008-2009
Απογραφική Έκθεση 2008-2009 Παράρτημα – Πίνακες (αρχείο zip)
Απογραφική Έκθεση 2008-2009
Εσωτερική Αξιολόγηση 2003-2008
Έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης Τμήματος Ψυχολογίας 2003-2008
Πίνακες Έκθεσης Αξιολόγησης 2003-2008
Παράρτημα Έκθεσης Αξιολόγησης 2003-2008
Η αξιολόγηση των μαθημάτων από τους/τις φοιτητές/τριες αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία στο Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ., καθώς τα σχόλια και οι συστάσεις τους αξιοποιούνται για τη συνεχή βελτίωση του περιεχομένου, του τρόπου διδασκαλίας και της μεθόδου αξιολόγησης του κάθε μαθήματος. Οι φοιτητές/τριες ενημερώνονται για τη διαδικασία αξιολόγησης κατά την εκδήλωση Υποδοχής Πρωτοετών και με την έναρξη της διαδικασίας κάθε εξάμηνο από τη Γραμματεία του Τμήματος και τους/τις διδάσκοντες/ουσες.
Η αξιολόγηση των μαθημάτων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά βάσει ενός ερωτηματολογίου, δύο φορές ετησίως, πριν τη λήξη του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου αντίστοιχα, μέσω του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας της ΜΟ.ΔΙ.Π. Α.Π.Θ. (https://qa.auth.gr/student). Η διαδικασία είναι εθελοντική και ανώνυμη.
Οι απαντήσεις των φοιτητών/τριών αναλύονται από το σύστημα της ΜΟΔΙΠ και παρουσιάζονται συγκριτικά στοιχεία για κάθε μάθημα και διδάσκοντα/ουσα. Τα στοιχεία αυτά, εκτός από τους ίδιους τους/τις διδάσκοντες/ουσες, είναι διαθέσιμα στον/στην Πρόεδρο του Τμήματος και στον/στην Συντονιστή/τρια της ΟΜ.Ε.Α.. Σε περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλών αξιολογήσεων προβλέπεται συμβουλευτική συζήτηση με τον/την Πρόεδρο του Τμήματος, τον/την Συντονιστή/τρια ΟΜ.Ε.Α. και το μέλος ΔΕΠ που είναι υπεύθυνο για το συγκεκριμένο μάθημα με στόχο την υποστήριξη του μέλους ΔΕΠ και τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Οι απόψεις και τα σχόλια των φοιτητών/τριών αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου του Τμήματος και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους/τις διδάσκοντες/ουσες κατά τον σχεδιασμό του μαθήματος για το επόμενο εξάμηνο.
Από το 2020 και σε ετήσια βάση, η ΟΜ.Ε.Α. του Τμήματος συντάσσει έκθεση, στην οποία αποτιμάται συνολικά το εκπαιδευτικό έργο του κάθε ακαδημαϊκού έτους, εξάγονται συμπεράσματα και διατυπώνονται προτάσεις. Οι εκθέσεις αυτές αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος και ανακοινώνονται δημοσίως στην ιστοσελίδα του.
Εκθέσεις αξιολόγησης μαθημάτων
Αξιολόγηση μαθημάτων 2022-2023
Αξιολόγηση μαθημάτων 2021-2022
Η Εξωτερική Συμβουλευτική Επιτροπή του Τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ. συστήθηκε με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος (457/19-12-2024). Αρμοδιότητα της Επιτροπής είναι να συνδράμει το Τμήμα (συμβουλευτικά) σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, διασφάλισης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών και διασύνδεσής τους με την αγορά εργασίας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην περαιτέρω ανάπτυξή του και στην εκπλήρωση της αποστολής του. Πρόκειται για ένα νέο θεσμό που θέτει προοπτικές, αλλά και προκλήσεις, στη διαδικασία διαμόρφωσης της λειτουργίας και της εξέλιξης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.